Apple wil meer recycling doen

Auteur: Piipol
Geplaatst op: 21/04/17

Apple is van plan alleen nog gerecyclede materialen te gebruiken in zijn producten. Dat heeft het bedrijf aangekondigd in zijn maatschappelijk verantwoordelijkheidsrapport.

In het document legt Apple uit dat het van plan is een gesloten kringloop te creëren waar het uitsluitend gebruikmaakt van te hergebruiken grondstoffen of gerecyclede materialen. Het bedrijf heeft nog geen uitgewerkt idee hoe het dit precies voor elkaar krijgt. De computerreus heeft zichzelf voorlopig ook geen concrete deadline opgelegd om haar eigen doelstelling te realiseren. "We doen iets wat we eigenlijk nooit doen, we kondigen een doel aan voordat we volledig weten hoe we het zullen aanpakken", vertelt Lisa Jackson, onderdirecteur van de milieuafdeling bij Apple in een interview met Vice News.

Computer- en smartphoneproducenten staan bekend om hun afhankelijk van grondstoffen uit bijvoorbeeld mijnen, waar het vaak niet zo nauw wordt genomen met de rechten van arbeiders en de gevolgen voor het milieu. Ook Apple wordt geassocieerd met misbruik, kinderarbeid en milieuvervuiling. Van dat imago wil Apple af door de afhankelijkheid van mijnen op den duur te beëindigen.

Greenpeace rapporteerde onlangs dat maar vijftien tot zestien procent van het globale elektronische afval in 2014 gerecycled werd. Uit het rapport van Greenpeace: "Zelfs wanneer het elektronisch afval door een erkende recycleerder behandeld werd, zorgde het design vaak voor een uitdaging bij veilige en efficiënte recyclage. Demontage is vaak opzettelijk moeilijk gemaakt."

Over de arbeidsomstandigheden bij het winnen van delfstoffen deed The Washington Post vorig jaar verslag. Hieruit bleek zonneklaar dat in de kobaltmijnen van Congo personeel uitgebuit werd en grote risico's liep. Na deze publicatie startte Apple samen met andere techgiganten al de 'Responsible Cobal Initiative' om mishandeling van personeel en milieu tegen te gaan, de feitelijke opmaat naar de gesloten kringloop, waar het bedrijf nu op inzet.


Neem contact op!


info@piipol.nl
030-3055000


Contactformulier

Kom langs voor koffie en ideeën!


CAB Rondom 90 A
3534 BE Utrechtroutekaart Piipol