E-commerce minder milieubelastend

Auteur: Piipol
Geplaatst op: 17/03/17

Elektronische bedrijfsvoering heeft een veel minder negatief effect op het milieu dan werd verondersteld. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Topsector Logistiek.

Er rijden in Nederland 876 duizend bestelauto's rond. Hiervan wordt tot ongeveer de helft ingezet door de e-commercebranche (de elektronische bedrijfsvoering). Van alle bestelauto's is slechts 2 tot 3 procent betrokken bij e-commerceleveringen aan huis. Omdat deze bestelauto's meestal vaker door de straat rijden, vallen ze gemakkelijker op en lijkt e-commerce een groter aandeel in het verkeer te hebben dan daadwerkelijk het geval is.

Groei

Dat de groeiende e-commercemarkt inderdaad tot veel meer rondrijdende bestelauto's leidt is volgens het onderzoek waar, maar de e-commerceleveringen aan huis is desondanks relatief bescheiden. Bovendien worden juist in deze branche vaak nieuwe en daarmee schonere bestelauto's ingezet. Ook is er in deze sector oog voor nieuwe mogelijkheden met elektrische aandrijving en groen gas.

Twintig jaar

Juist de oudere bestelauto's die soms tot wel twintig jaar kunnen meegaan en dan nog 15.000 km op de weg doorbrengen, veroorzaken veel luchtvervuiling. In Nederland zijn alle bestelauto's verantwoordelijk voor 14 procent van de CO2-uitstoot. Vracht- en personenvervoer zijn schadelijker voor het milieu.

In heel Europa was de omzet voor e-commerce in 2016 189 miljard euro, een toename met 9 miljard euro. In Nederland ging het in 2015 om 16 miljard euro.

winkelwagen met muis

Neem contact op!


info@piipol.nl
030-3055000


Contactformulier

Kom langs voor koffie en idee├źn!


CAB Rondom 90 A
3534 BE Utrechtroutekaart Piipol