Kinderen via pratende speelgoedpoppen af te luisteren

Geplaatst op:  06/12/16
Auteur: Piipol

Verschillende consumentenorganisaties wijzen op de onveiligheid van pratende speelgoedpoppen. De privacygevolgen van slim speelgoed zijn groot. De Noorse Consumentenbond Forbrukerrådet deed onderzoek naar de gebruiks- en privacyvoorwaarden en de digitale veiligheid van 'internetpoppen' als Hello Barbie, My Friend Cayla en i-Que Intelligent Robot en schrok van de bevindingen.

De onderzoekers liepen bij het onderzoek tegen allerlei problemen aan. Zo is het mogelijk om via Bluetooth verbinding met de pop te maken en zo met het kind in contact te komen of ongemerkt af te luisteren. Er was hiervoor geen fysieke toegang tot het speelgoed vereist. De bond vindt dat de apparaten op zijn minst uitgerust moeten zijn met een knop die bluetoothverkeer aan- en uitzet.

Ook op het gebied van de gebruiksvoorwaarden heeft de consumentenbond felle kritiek. Voorwaarden kunnen zonder kennisgeving worden aangepast.Ook worden persoonlijke gegevens gericht voor reclamedoeleinden ingezet en met derden gedeeld. Bijvoorbeeld een bedrijf gespecialiseerd in spraakherkenning (Nuance Communications) doet hier zijn voordeel mee.

Alsof dit allemaal al niet bedenkelijk zou zijn, worden kinderen ook nog eens aan verborgen reclame blootgesteld, met name van Disneyproducten. De app-provider heeft een relatie met Disney.Vanwege de gebrekkige beveiliginggeven de Noren consumenten het advies om goed na te denken voordat ze pratende speelgoedpoppen kopen.

Wie de poppen heeft gekocht kan die terugbrengen door een beroep te doen op de geldende consumenten- en databeschermingsstandaarden waaraan producten moeten voldoen. Verder wordt aangeraden om de pop als die niet in gebruik is uit te schakelen, hoewel dit een groot deel van de problemen niet oplost.Van de drie onderzochte poppen wordt alleen Cayla in Nederland verkocht. De Nederlandse Consumentenbond heeft de ketens die de pop in het assortiment hebben (Bart Smit en Intertoys) gevraagd om

de pop niet langer te verkopen. Daarnaast wordt gevraagd geld terug te geven aan consumenten die vanwege de afluisterproblemen de pop willen terugbrengen naar de winkel. Intertoys en Bart Smit hebben al aangegeven de pop niet meer op voorraad te hebben.

Neem contact op!


info@piipol.nl
030-3055000


Contactformulier

Kom langs voor koffie en ideeën!


CAB Rondom 90 A
3534 BE Utrecht



routekaart Piipol