Doxware is nóg erger dan ransomware

Auteur: Piipol
Geplaatst op: 16/05/17

Ransomware is natuurlijk ontzettend vervelend voor een bedrijf. Het is zo schadelijk voor de bedrijfsuitvoering dat sommige bedrijven er voor kiezen om het gevraagde losgeld gewoon maar snel te betalen. Iets wat wij hier bij Piipol ten zeerste ontraden! Helaas is er nog een veel schadelijker stukje malware in opkomst, doxware genaamd.

Doxware chanteert de gebruiker door te dreigen om gevoelige informatie openbaar te maken. Dit doet het door bijvoorbeeld interne e-mails, vertrouwelijke ontwerpen of alles wat je maar aan data kunt verzinnen te delen met je contactpersonen of gewoon klakkeloos het op internet te knallen.

Het geluk is wel dat doxware van een hacker wat meer specifieke automatiseringskennis vereist dan bij het plaatsen van ransomware, waarbij de data alleen versleuteld wordt. Eerst moeten alle data op een server gezet worden zodat de hacker er controle over verkrijgt. Dit is waarschijnlijk de reden waarom deze malware nu nog niet zo vaak toegepast is. Lukt het de hacker echter om gevoelige data binnen te halen dan kan er weinig meer tegen hem ondernomen worden.

Doxware is ook gevaarlijk omdat het zich vooral richt op mobiele apparaten in plaats van desktops en dergelijke. De data die gestolen worden zijn vaak ook persoonlijker van aard en kunnen dus ook een grove inbreuk op de privacy betekenen.

Wat kun je nou eigenlijk doen tegen een aanval zoals deze? Het devies voorkomen is beter dan genezen is nog nooit zo van toepassing geweest. Een back-up is niet afdoende omdat de data waarschijnlijk al gekopieerd is voordat je er een melding van krijgt. Zorg er in ieder geval voor dat je je beveiligingssoftware altijd up-to-date houdt en dat je e-mails die je niet vertrouwd nooit (lees: absoluut nooit!) opent, maar onmiddellijk verwijdert. Met andere woorden: wees zelf niet de zwakste schakel!


Neem contact op!


info@piipol.nl
030-3055000


Contactformulier

Kom langs voor koffie en ideeën!


CAB Rondom 90 A
3534 BE Utrechtroutekaart Piipol