Een prothese die je kunt voelen

Auteur: Piipol
Geplaatst op: 19/05/17

Het lijkt wel science fiction. Een prothese die zo goed beweegt als een arm of been en net zo aanvoelt .Toch zijn we er weer een stapje dichterbij gekomen. Het bedrijf Imec heeft een nieuwe chip ontwikkeld, waardoor het mogelijk is om heel nauwkeurig de zenuwen te stimuleren en te lezen.

Vandaag de dag zijn er al armprothese die bewegen en objecten kunnen beetpakken, maar er is nog geen feedback en de motoriek is beperkt. Dit wordt gedaan via sensoren die de zenuwen uitlezen.

De microchip van Imec ontvangt die feedback wel, maar de grootste voorruitgang zit hem misschien toch wel in het formaat van de chip. Door het gebruik van 64 elektrodes op een chip zo groot als een haar is er enorme progressie geboekt in de nauwkeurigheid van de sensoren. De biocompatibele probe (weefselsonde) is slechts 75 micrometer, de chip zelf is 35 micrometer. dat is 0,35 millimeter. Oftewel 175000 atomen dik. Dat is gerust indrukwekkend te noemen.

Omdat de chip zo dun is blijft de schade bij het aanbrengen van de sonde beperkt. Dit voorkomt vorming van bindweefsel, wat op zijn beurt het contact met de prothese verbetert.

De chip zelf zit in een hermetisch laagje dat er voor moet zorgen dat er geen gevaarlijke stofjes het lichaam kunnen binnendringen. Ook voorkomt het dat er vloeistoffen in de chip komen. Al met al een mooi stukje wetenschap.


Neem contact op!


info@piipol.nl
030-3055000


Contactformulier

Kom langs voor koffie en ideeën!


CAB Rondom 90 A
3534 BE Utrechtroutekaart Piipol