Nieuw soort accu uitgevonden!

Geplaatst op: 03/03/17
Auteur: Piipol

Heb jij er ook zo'n hekel aan wanneer de accu uit je telefoon wéér eens ontploft? John Goodenough (beste naam allertijden! ) in ieder geval wel. De man die de lithium-ionbatterij heeft uitgevonden doet er nog eens een schepje bovenop door nu ook dat vervelende geontplof een halt toe te roepen. Het antwoord? Glas!


Accu's maken nu nog gebruik van vloeibare elektrolyten, die de verbinding vormen tussen de twee polen (anode en kathode)van de batterij. Er worden lithiumionen uitgewisseld, waardoor er stroom ontstaat. Als je zulke batterijen te snel oplaadt, kunnen er echter zogenaamde dendrieten worden gevormd die zich door de elektrolyten heen bewegen. Dendrieten zijn lithiumionen die zich vastzetten aan de anode, waarbij ketens van lithium worden gevormd. Deze ketens kunnen voor kortsluiting zorgen, waarna de accu kan exploderen en vuur kan vatten.

Ja, wij snappen er ook niet veel van, maar Goodenough gelukkig wel! Die zei "laten we glazen elektrolyten gebruiken." En zag dat het goed genoeg (daar is de grap!) was. Nu kan immers de anode van een alkalimetaal, zoals lithium, natrium of kalium worden gemaakt. Nu kunnen er geen dendrieten meer worden gevormd. De batterij is ook nog eens drie keer krachtiger door die alkalimetaal.

Waarom deed je dit dan niet meteen John? Zaten wij niet met al die ontploffingen in onze broek en handtassen!

O ja, ook elektrische auto's gaan met de nieuwe accu-techniek een stuk langer mee en laden veel sneller op. Dus dat is ook leuk.

Solid-state accu's gaan het helemaal worden de komende jaren!.


Neem contact op!


info@piipol.nl
030-3055000


Contactformulier

Kom langs voor koffie en ideeën!


CAB Rondom 90 A
3534 BE Utrechtroutekaart Piipol