Schone batterij van nucleair afval na opslag in diamant

Geplaatst op: 02/02/17
Auteur: Piipol

Er komt een nieuwe generatie batterijen aan. Deze batterijen zijn wel heel bijzonder, want voor de ontwikkeling ervan wordt nucleair afval gebruikt.


Daarmee zijn de batterijen zelf niet radioactief, want doordat het nucleaire afval opgeslagen is in diamanten transformeert het gevaarlijke radiactieve afval tot schone energie. Deze methode om batterijen te maken ontwikkelden wetenschappers onlangs.

Britse onderzoekers gingen er mee aan de slag, zich deels baserend op de alchemische wensdroom om lood in goud om te zetten. Ze gebruikten bij dit onderzoek een ander aansprekend materiaal: de

Een Britse universiteit is er echter in geslaagd om te bewijzen dat het mogelijk is, met behulp van een ander tot de verbeelding sprekend materiaal: diamant.

Isotopen

De Britten slaagden erin kortlevend radiactief afval veilig in te kapselen in een artificieel gemaakte diamant. Radioactieve golven worden op deze manier geblokkeerd, maar de reststoffen in de diamant zijn nog goed bruikbaar omdat ze nog een kleine elektrische lading kunnen doorgeven. Voor hun experiment gebruikten de wetenschappers een isotoop van nikkel, maar het doel is om de methode uiteindelijk ook op koolstof-14 isotopen te gebruiken, waarmee ook het voornaamste afval dat kerncentrales produceren onder controle gebracht kan worden.

Lange levensduur

De ontwikkelde batterijen zijn nog niet echt krachtig, maar hebben wel een enorm lange levensduur. Ze zouden daarom ideaal zijn voor pacemakers, satellieten of drones die op grote hoogte vliegen.

De levensduur van de batterij is zo lang omdat de radioactiviteit die normaal er zo'n 5730 jaar over doet om geheel afgbroken te worden, dit nu ingekapseld in de batterij er nu ongeveer de helft van die tijd over doet. Het belangrijkste bezwaar van atoomenergie zou zo tot een groot voordeel omgeturnd kunnen worden.

Niet bekend is hoe groot de (on)veiligheid van de 'kernactieve' batterijen is.


nucleair atoom

Neem contact op!


info@piipol.nl
030-3055000


Contactformulier

Kom langs voor koffie en ideeën!


CAB Rondom 90 A
3534 BE Utrecht



routekaart Piipol