Server van een wat ander kaliber

Geplaatst op: 06/04/17
Auteur: Piipol

Bierbrouwer De Prael breidt uit. Bij de nieuwe schaalgrootte hoort ook een nieuwe server. Uiteraard zorgt Piipol ervoor dat deze staat als een solide huis. En dat De Prael achter de computer even sterk kan presteren als achter de brouwketel of bar.

De server die bij De Prael klaargestoomd moest worden voor gebruik was van een wat ander kaliber dan de servers waar Piipol al ervaring mee had opgedaan. Toen Jos, Mendel en Martin in februari op pad gingen, wisten ze dat er een uitdagende klus stond te wachten. Waar ze uiteraard alle vertrouwen in hadden!

De geplaatste server is een gevirtualiseerde server (simpel gezegd: een 'stuk ijzer dat zich voordoet als meerdere machines. In dit geval drie! ) die via proven technologies zo afgestemd wordt dat ze de computers op verschillende locaties verbindt.Vijf belangrijke taken bij het startklaar maken van een server:

  1. Gereedmaken hardware
  2. Configuratie basishardware (RAID)
  3. Installeren hypervisor (ESXi)
  4. Installeren virtual machines
  5. Fine tuning virtual machines


Het drietal ging zowel bij De Prael op de Oudezijds Armsteeg (in het centrum van Amsterdam) als de Nieuwe Hemweg (bij de houthavens van de hoofdstad) op bezoek om te kijken en uit te proberen of datgene wat vooraf minutieus voorbereid was, de praktijkproef kon doorstaan. Er werd hardware geplaatst die het mogelijk maakt om de computers op beide locaties goed met elkaar te kunnen laten communiceren. Het resultaat stemde de heren na een dagje noeste arbeid uitermate tevreden.

Na deze intensieve klus, is het karwei nog niet geklaard. Om niets aan het toeval over te laten, wordt de server op kantoor van Piipol uitvoerig getest en nauwgezet in de gaten gehouden. Het is van groot belang dat De Prael de komende jaren zonder manco's kan computeren. Vooruitzien is regeren.

Bij deze prestatiebewaking kwam aan het licht dat Piipol onmogelijk tevreden kon zijn met de resultaten van de server. Er is met man en macht aan gewerkt om de snelheid van de server fors omhoog te brengen. Het eindresultaat mag er zijn. De Prael beschikt over een server die toekomstbestendig is en waar het trots op kan zijn.

Voor Martin was het zijn afrondende klus voor Piipol. Aan zijn stageperiode bij Piipol komt een einde. Eigenlijk had Martin bedacht dat hij de programmeerkant op wilde, maar de stage bij Piipol en de ervaringen met het installeren van de server doen hem toch een beetje twijfelen. Martin: 'Ik denk er nu aan om programmeren toch op een of andere manier te combineren met systeembeheer.' Niets mooier dan de praktijk, vooral als deze blijkt te werken.

We menen te mogen veronderstellen dat De Prael dit van harte onderschrijft.


serverruimte met kabels

Neem contact op!


info@piipol.nl
030-3055000


Contactformulier

Kom langs voor koffie en idee├źn!


CAB Rondom 90 A
3534 BE Utrechtroutekaart Piipol