Toegankelijkheid website Cliëntenbelang springt direct in het oog

Auteur: Piipol
Geplaatst op: 03/07/17

De nieuwe website van Cliëntenbelang Amsterdam is een huzarenstukje. Dynamisch, responsive en modern én volledig toegesneden op de doelgroep. Uiteraard ontwikkeld en verfijnd door Piipol.


De oude website van Cliëntenbelang en de nieuwe verschillen als dag en nacht. Bijna letterlijk, want een van de noviteiten van de nieuwe website is de contrastvergroter, waarmee je met een simpele druk op de knop de site meteen donker of licht kunt maken. Voor veel mensen met overgevoeligheid voor licht een verademing.

Zo is de site ook op andere vlakken toegankelijker voor de doelgroep van Cliëntenbelang, die de organisatie zelf omschrijft als: 'Amsterdammers die informatie, advies en ondersteuning kunnen gebruiken op het gebied van zorg, welzijn, wonen, werk, financiële regelingen en vervoer'.

Voor en na

Cliëntenbelang zelf zag ook wel in dat de oude site zijn beste tijd wel had gehad. Uit de laatste nieuwsbrief: 'Na bijna 8 jaar was het tijd voor een meer moderne uitstraling en minder beleidstaal.'

Al op het eerste oog (zie de afbeelding) zijn de verschillen evident. De nieuwe website is veel ruimer en roept veel meer op tot interactie. De doelgroep kan er onmiddellijk de weg vinden. De hulpmiddelen (zoals het bepalen van de lettergrootte en het contrast en de voorleesfunctie) zijn direct zichtbaar en inzetbaar. Ook de foto's op de site sluiten veel beter aan bij de leefwereld van cliënten.

Smart en responsive

Maar dat is lang niet alles. Een van de belangrijkste eisen aan de nieuwe site was dat deze responsive moest zijn. Acht jaar geleden was een vlekkeloze weergave van een website op een mobieltje of tablet hooguit een prettige bijkomstigheid, tegenwoordig is het essentieel. Met een website die op een smartphone niet oogt, mis je niet alleen kansen en bezoekers, maar tel je eigenlijk niet eens meer mee en verlies je prestige.

Ook de nieuwsbriefmodule was aan verandering toe en verder vroeg de implementatie van de toegankelijksheidsrichtlijnen om een gerichte aanpak.

Toegankelijk zonder muis

De uitdaging was voor Piipol's webdesigner Jiro groot, maar als warm pleitbezorger van toegankelijkheid op het internet voor iedereen, was deze opdracht aan hem welbesteed. Jiro: 'Dit wilde ik graag doen en de specifieke kennis die ik bij het maken van deze website opdeed, kan Piipol nu altijd inzetten. We hebben nu de technische know-how om websites toegankelijk te maken voor internetgebruikers die geen muis kunnen gebruiken, zoals blinden en slechtzienden.'

Vanaf donderdag is zijn eindresultaat voor iedereen zichtbaar, want dan gaat de nieuwe site live.


Neem contact op!


info@piipol.nl
030-3055000


Contactformulier

Kom langs voor koffie en ideeën!


CAB Rondom 90 A
3534 BE Utrechtroutekaart Piipol